Bijzondere plekken (1): Askja

De Askja Caldera

Het leek me leuk om eens een aantal bijzondere plekken op IJsland onder de loep te nemen. Nou moet ik zeggen, eigenlijk is heel IJsland bijzonder. Na iedere bocht in de weg kun je weer een verrassing verwachten. En ieder jaargetijde is weer anders. Ik kan in de zomer 4 x achter elkaar een reis begeleiden en 4x op dezelfde plek komen en toch is het altijd anders. Dat is ook het mooie van IJsland, het veranderd continu, maar is altijd prachtig.

Onderweg naar de Askja

In deze blog neem ik je mee naar de Askja, één van de plekken die we aandoen op onze mooie en gevarieerde binnenlandreis. Nadat we gebivakkeerd hebben in het ook al zo mooie Myvatn rijden we een stukje over de ringweg nr. 1 om na een klein uur af te slaan voor de precies 100 kilometer lange weg naar de Askja. De weg met naam F88 neemt je mee het binnenland in door zandwoestijnen en lavavelden.

Na een spannende rivierdoorsteek komen we ongeveer halverwege bij de wat de IJslanders de ‘Koningin van de IJslandse Bergen’ noemen; de Herðubreið. Een meer dan imposante tafelberg van bijna 1700 meter hoog. De stop daar, waar ook een primitieve camping is en de mogelijkheid tot toiletteren, is een ware oase. Er zijn vele sages geschreven over dit gebied, over misdadigers die zich hier verstopten en konden overleven door onder andere het bronwater wat hier is. Een prachtige plek, waar je ook mooi kunt wandelen.

Als we onze reis vervolgen komen we nog langs een imposante waterval in de rivier jökulsá á fjöllum. Deze gletsjerrivier is een van de langste rivieren van IJsland en herbergt onder meer de beroemde waterval de Dettifoss een heel stuk noordelijker! De laatste kilometers gaan langs rood gekleurde bergen, over rulle zandwegen en een mooi lavaveld.

En dan zien we de camping Drekagil liggen, zo ongeveer in the middle of nowhere.

Drekagil

Bij de camping zit overigens een prachtige kloof (de Drekagil ofwel Drakenkloof) waar aan het einde een mooie waterval verborgen ligt, de moeite waard!

Je kunt nu de laatste 12 kilometers naar de Askja per auto doen, vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg is het ongeveer een half uur lopen. Dat is vaak, vooral begin zomer, veelal door sneeuwvelden dus denk aan je schoeisel! Of je maakt een mooie maar best pittige wandeling er naar toe vanaf de camping. Heen en terug al snel 20 kilometer met ongeveer 1100 hoogtemeters, absoluut de moeite waard zoals je hieronder kunt zien maar zoals gezegd; pittig. Denk aan de weersomstandigheden qua kleding en aan eten en drinken en kom niet voor vervelende verrassingen te staan als je dit onderneemt. Laat de camping weten dat je gaat wandelen, better safe than sorry!

De Askja Caldera

Askja is de vulkaan, een Caldera is een komvormige krater- ontstond zo’n 150 jaar geleden door een enorme uitbarsting. Dit resulteerde in het diepste meer van IJsland, het diepste gedeelte van het zo genoemde Öskjuvatn is zo’n 220 meter diep. Er naast ligt de Viti, een explosiekrater gevuld met water wat verwarmd is door geothermie en vol van mineralen. Je kunt hier zelfs in zwemmen! Een tip mijnerzijds: was daarna wel even je badpak, bikini of zwembroek uit bij de camping. Ik liet deze opdrogen om deze later uit te spoelen maar de, zeg maar ‘minder aangename geur’ van het water, is er nooit meer uitgegaan. Overigens is de krater erg stijl en moet je ook weer naar boven klauteren door de klei, maar de ervaring maakt dat zeker meer dan goed.

Ik denk dat de onderstaande foto’s een goed beeld is van wat je kunt verwachten, in afgelopen jaren heb ik alle weersomstandigheden meegemaakt. Van een heerlijk zonnetje en aangename temperaturen in juli en augustus tot sneeuw eind juni en begin september.

Hoe dan ook een heel bijzondere plek, je waant je op een andere planeet!

Askja, Viti en Caldera

Er volgen komende tijd nieuwe blogs over andere mooie plekken op IJsland! Meer blogs lezen? Denk dan eens aan de wandeltocht over de Laugavegur – beschreven in 3 delen. Of over walvis spotten op IJsland, waar je moet zijn én waar je beter niet kunt zijn. En een van onze reizigers schreef een leuk stuk naar aanleiding van haar reis door het binnenland over het prachtige Kerlingarflöll op Mountainreporters, het lezen en de foto’s zijn het meer dan waard.

Wil je eens naar de Oostfjorden lees dan hier de blog over Borgarfjörður Eystri!

Laatste nieuws

15 januari 2022
Een andere dimensie Veel mensen die met ons reizen in de zomer vragen ons met grote regelmaat of de winter op IJsland anders is, maar...
6 januari 2022
Plezier en adrenaline Nou hoor ik je denken, raften op IJsland kan dat? Daar had ik niet aan gedacht! Dat snap ik, maar deze ervaring...
27 juni 2021
Norðurfjörður Stel, je bent al jaren vrijgezel en denkt dat je nooit meer iemand tegenkomt waarop je verliefd wordt. Maar ineens kom je iemand tegen,...