Bijzondere plekken (2): Borgarfjörður Eystri

Borgarfjörður Eystri

Zoals ik schreef in deel 1 over de Askja leek het me leuk om je mee te nemen naar plekken op IJsland die ik bijzonder vind. Hoewel heel IJsland bijzonder is natuurlijk! Ik sprak iemand die deel 1 had gelezen en me vroeg ‘nou ga je zeker al die mooie plekken in het binnenland benoemen waar het moeilijk is om te komen en je een 4×4 nodig hebt?’

Ook inderdaad, maar ik zal er ook zeker een aantal blogs schrijven over plekken waarvoor je geen 4×4 nodig hebt. En dit is er één van! Al moet je wel een bergpas over, de weg ernaar toe is prima te doen en heel mooi.

Wegnummer 94

Via wegnummer 94 rijd je van Egilsstadir naar Bakkagerdi in ongeveer een uur. Dat is als je niet zou stoppen bij een snoepautomaat die halverwege staat! En uiteraard is dat niet het enige moment om te stoppen, vergezichten op de pas en heel veel vogels die net voor de pas hun broedgebied hebben. Niet haasten, je bent op IJsland.

Papegaaiduikers

In de volksmond ga je naar Borgarfjörður Eystri maar eigenlijk heet het slaperige dorpje in de oostfjorden Bakkagerði. Prachtig gelegen in de kom van de baai, waar je vanaf de kustlijn een redelijke kans hebt bruinvissen te spotten. Een grote en mooie camping, drietal cafés, een piepklein (en duur) supermarktje en een paar B&B’s afgewisseld met huizen van de dorpelingen. Mocht je nou niet kamperen zoals ik graag doe, Guesthouse Blabjorg is fantastisch, maar wel aan de prijs.

Je bent er doorheen voor je het in de gaten hebt. Rijd je de weg helemaal af dan kom je bij een haven en wat de belangrijkste toeristische attractie is van het gebied: een broedplaats voor papegaaiduikers. Honderden, nee duizenden nestelen hier tussen medio april en augustus. Een spektakel om te zien! Voor mij persoonlijk, die al jaren en jaren op IJsland komt en er dus ook duizenden gezien heeft, is het vooral een gebied waar je waanzinnig mooie wandelingen kunt maken.

Hiken in de omgeving

Where to begin?!

Zoveel mooie wandelingen in deze omgeving waarbij je zelfs met een lichtgewicht tent meerdaagse tochten kunt maken. Ook zijn er een aantal hutten waar je kunt overnachten én je kunt vanaf Bakkagerdi in een dag of 3 á 4 naar Seydisfjordur lopen. Het fjord wat zuidelijker ligt, er is een bus verbinding tussen Seydisfjordur – Egilsstadir en Bakkagerdi dus je kunt gelukkig ook weer terug. Er is een kaart van deze mooie omgeving te koop in het dorpje maar gelukkig vind je deze ook online. De site van Borgarfjordur Eystri is ook zeer de moeite waard voor meer informatie.

Brúnavik

Een mooie wandeling begint nabij de haven waar de papegaaiduikers zitten. Via wandeling nummer 19 op de kaart naar de hut Brúnavik (Bruine baai) uit 1944. De wandeling is een pittige door de klim maar dan word je ook beloond met mooie uitzichten. De hut zelf is een beetje gedateerd, dat is ook wat het zo mooi maakt. Je gaat terug in de tijd met het oude fornuis en foto van BowWowWow (wie kent ze nog?!) aan de muur. Je kunt de wandeling verlengen met route nummer 20 waarbij je in de buurt van Bakkagerdi uitkomt. Denk aan goed schoeisel, want het kan hier erg nat zijn. Dit geldt overigens voor vrijwel alle wandelingen in dit gebied, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Stórurð

Alle wegen leiden naar…

Stórurð is voor mij de mooiste plek van dit gebied. Zo bijzonder! Je kunt hier op diverse manieren naar toe wandelen. De mooiste wandeling gaat via pad nr. 8 heen en via nr. 13 verder naar de camping vind ik. Dat is echt een volle dag hiken en pittig tot zeer pittig te noemen! Heb je de tijd of conditie niet ga dan heen en weer via route nr. 10 maar nog steeds is het geen ‘walk in the park’ hè! Neem alsjeblieft echt je eigen veiligheid serieus, zorg voor genoeg eten en drinken, goede schoenen en laat mensen weten wat je gaat doen. Het weer kan hier ineens omslaan en je hebt geen of nauwelijks bereik in dit gedeelte.

Het hoogtepunt is de steenmassa met de helblauwe meertjes die hier tussen liggen. Er gaat een soort van rondwandeling door dit centrale punt. Iets wat een Duitse reisleider niet wist en die me tot op de dag van vandaag nog dankbaar is dat ik hem daarop wees. Je vind zelfs ergens een kastje met een gastenboek, als je daar doorheen bladert kom je m’n naam en de namen van mijn groepen regelmatig tegen.

stórurð
De prachtige helblauwe meertjes van Stórurð

Nu ik deze blog schrijf heb ik gewoon heimwee naar deze plek, de hele omgeving. Papegaaiduikers kijken, een flinke hike maken en dan ‘s avonds voor je de vermoeide benen strekt een lekkere vissoep eten met een lekker IJslands biertje erbij in het Alfa Café.

Tips

Je kunt hier gerust een aantal dagen verblijven. Er is een fijne camping met mooi uitzicht op de bergen maar ook een luxe B&B met hottubs aan zee. Foto’s staan hieronder. Mocht je hier wat langer blijven doe dan in Egilsstadir je inkopen, in de supermarkt in Bakkagerdi (die ook nog eens te pas en te onpas gesloten is) betaal je de hoofdprijs. Koop die kaart indien je van plan bent te wandelen! Loop ‘s avonds eens iets verder door bij het Alfa Café om bij de mooie kust te komen en zoek naar de bruinvissen of dolfijnen. Iets anders en niet geheel onbelangrijks, er is hier in juli – meestal in de derde week – een enorm festival genaamd Bræðslan. De camping en B&B’s zitten overvol dan en er is vrijwel nooit plek ergens. Check dat van te voren om teleurstelling te voorkomen! In 2021 is dat rondom 24 juli.

Deze plek (had ik al gezegd dat het hier mooi is?) doen we aan op ons Rondje IJsland!

Geniet!

Bakkagerdi

Stórurð en andere plekken

Laatste nieuws

15 januari 2022
Een andere dimensie Veel mensen die met ons reizen in de zomer vragen ons met grote regelmaat of de winter op IJsland anders is, maar...
6 januari 2022
Plezier en adrenaline Nou hoor ik je denken, raften op IJsland kan dat? Daar had ik niet aan gedacht! Dat snap ik, maar deze ervaring...
27 juni 2021
Norðurfjörður Stel, je bent al jaren vrijgezel en denkt dat je nooit meer iemand tegenkomt waarop je verliefd wordt. Maar ineens kom je iemand tegen,...