De Laugavegur (1)

Deel 1, van Skógar naar Þórsmörk

De Laugavegur ofwel de ‘weg van de warme bronnen’ is naast de gelijknamige hoofdstraat van Reykjavik ook één van de mooiste hikes van de wereld. Althans, dat schrijven meerdere reisgidsen waaronder het gerenommeerde Lonely Planet. Ondanks dat ik er al een paar etappes van kende, gedeeltelijk althans, besloot ik de proef op de som te nemen en trok de stoute schoenen aan. Of de bergschoenen in dit geval.

Ondanks dat de meeste mensen de etappes lopen vanaf Landmannalaugar naar Þórsmörk besluit ik om de route andersom te lopen want ik voeg er nog een stuk aan toe. De beruchte, maar waanzinnig mooie Fimmvörðuháls. Deze bergpas ligt tussen de gletsjers Myrdalsjökull en Eyjafjallajökull in. Die tweede ken je vast wel van de vulkaanuitbarsting op IJsland in 2010, toen vrijwel alle luchtvaart stokte door die enorme aswolk.

Eén van de vele watervallen in de rivier Skogá

De Fimmvörðuháls

Ik kies er juist voor om zo te lopen omdat je na vertrek bij de beroemde Skogáfoss aan de zuidkust nog bijna 20 watervallen tegenkomt, de een nog mooier dan de ander. Op deze manier loop je ze tegemoet namelijk. Het is wel een lange en pittige etappe dit, 25 km en 1200 hoogtemeters. Iets wat met een rugzak met eten, tentje, kleding en kookmateriaal natuurlijk nog wat zwaarder wordt. Maar het is het meer dan waard. Eventueel is deze etappe ook in twee te delen door in een berghut op de kam te overnachten!

Þórsmörk

De weg gaat verder naar Þórsmörk door sneeuwvelden en langs de twee berghutten die deze etappe rijk is. Onnodig te zeggen dat de weg naar beneden fantastische uitzichten kent, vanaf grote hoogte. Door de nieuwe lavavelden en over de beruchte flessenhals met aan beide kanten een afgrond. Gelukkig zijn er kettingen op bepaalde stukken voor een iets veiliger gevoel. Toch ben ik blij dat er geen hele harde wind staat, blijft toch spannend dit soort dingen.

Het is dan wel inmiddels afdalen geworden, sommige stukken zijn een aanslag op de knieën en beenspieren. Vergis je niet in die rugzak, elke kilo die je draagt heeft invloed op de rest van je lichaam en niet alleen je rug. Hoe dichter je bij het dal komt hoe groener het wordt. Mede door een aantal rivieren waaronder de Krossá.

Þórsmörk heeft prachtige wandelroutes, hier wijs ik naar de bergpas Fimmvörðuháls

Campings en overnachten

In het natuurgebied zijn maar liefst 3 campings, allen ook met hut om te overnachten. De eerste die je tegenkomt deze wandeltocht is Básar. Een grote camping met heel veel plekjes tussen de bomen, vrij basic maar prima. De uitzichten zijn echter een stukje minder dan de volgende camping Langidalur van de officiële tour organisatie ferðafélag íslands . Een mooie ruim opgezette camping met winkeltje, veel grasvelden en uitzicht op de beide gletsjers waar je tussendoor bent gelopen. Dan de derde, genaamd Husadalur ook wel Volcano Huts genoemd. Een groot en klein veld, hutten, ingerichte tenten, wifi, buitendouches(!) en een prima restaurant. Een klasse anders dus, je kijkt uit op het noorden dus wel een mooi uitzicht maar helaas niet de imposante gletsjers en bergen die je vanaf Langidalur ziet.

Hoewel Þórsmörk voor mij persoonlijk één van de mooiste gebieden is van IJsland verschil ik deze tocht van mening met de Zwitsers die net als mijzelf de route afleggen in omgekeerde richting. Voor hen is het meer als hun thuisland, terwijl ik naast het ruige van IJsland ook graag even ‘in het groen’ wil zijn. Bovendien zijn er veel prachtige wandelroutes voor een ieder.

Nog even terugkomen op de campings; mocht je hierheen willen per 4×4 (gewone auto’s kan en mag niet) Básar is de enige waarbij je de gevaarlijk rivier Krossá niet door hoeft te steken. Via een mobiele voetgangersbrug kun je de rivier als backpacker of wandelaar wel veilig over.

Hieronder nog een impressie van wat je kan verwachten van Þórsmörk half september, als de nachten kouder worden en de eerste sneeuw al kan vallen. Dit was tijdens onze binnenlandreis in 2019!

Hoe de tweede en derde etappe zijn vind je in dit volgende blog.

P.S. Deze wandeltocht gaan we aanbieden als reis in 2021, wel op een andere manier dan we hier beschrijven. Onder meer met bagagevervoer en een grote tent om ‘s avonds in te zitten, met verwarming! Daarover ook later meer, inmiddels is er aardig wat interesse in deze avontuurlijke reis!

Laatste nieuws

15 januari 2022
Een andere dimensie Veel mensen die met ons reizen in de zomer vragen ons met grote regelmaat of de winter op IJsland anders is, maar...
6 januari 2022
Plezier en adrenaline Nou hoor ik je denken, raften op IJsland kan dat? Daar had ik niet aan gedacht! Dat snap ik, maar deze ervaring...
27 juni 2021
Norðurfjörður Stel, je bent al jaren vrijgezel en denkt dat je nooit meer iemand tegenkomt waarop je verliefd wordt. Maar ineens kom je iemand tegen,...