Fietsen op IJsland, kan dat?

Ik zal je heel eerlijk zeggen, ja dat kan, maar mensen die eerder met me hebben gereisd weten ook wat ik daarvan vind! 

Het ligt er natuurlijk wel heel erg aan wat je wilt doen. Meeste mensen fietsen de ringweg nummer 1 op IJsland. Een kleine 1500 kilometer waarvan tegenwoordig het meeste bestaat uit asfalt. 

Alleen is dit niet zonder gevaar. Er zijn geen fietspaden en de weg is tweebaans. Als ik met een groep onderweg was en het was regenachtig en het mistte vond ik het maar een gevaarlijke hobby. Ik heb me ook regelmatig verbaasd over het feit dat sommige fietsers zich totaal niet hadden voorbereid. 

Slechte of geen verlichting, zelfs geen reflectoren op de tassen aan weerszijden van de fiets. Erg gevaarlijk!

Soms waren er ook fietsers die zo’n oranje vlag aan een lange stok aan de bagagedrager hadden gemonteerd. Mét een lampje, en nog een felle lamp op de bagagedrager. Kijk, dan snap je het! 

Fietsers bij de mooie Skogafoss

De ringweg

Indien je heel het ‘rondje IJsland’ wil doen, eigenlijk zoals vele touroperators en wijzelf bij ons rondje IJsland maar dan per auto, ben je vooral aangewezen op de ringweg. 

Afgelopen jaren kwam ik ook meer fietsers, veelal met MTB’s, tegen in het binnenland. 

Dat is wel pittig hoor, slechte gravelwegen, rivier doorsteken en zoals afgelopen zomer, heel veel stof. Maar afgelopen zomer was dan ook vrij warm en droog. 

Maar even terug naar de ringweg. 

De meeste mensen die ik trof waren kampeerders, dan is er genoeg keus, tenslotte kun je als je er klaar mee bent voor die dag, je tentje ook ergens (wildkamperen wordt oogluikend toegestaan) iets van de weg af zetten.  

Via hotels en guesthouses is ook niet echt een probleem tot je vanaf Egilsstadir in het oosten naar Myvatn moet. Dan moet je een stuk van ongeveer 160 kilometer overbruggen, waarbij je de waterval Dettifoss overslaat. 

Je zult soms ook wel wat pittige klimmetjes hebben, het zuiden is redelijk vlak, daarna krijg je in ieder geval 1 fikse col om over te steken. Maar, als je een goede conditie hebt en een goede fiets, is heel het rondje prima te doen. 

Er was zelfs iemand die het op zo’n antieke fiets deed, met zo’n enorm groot wiel vooraan! Je gelooft het niet?

https://www.instagram.com/p/B5nUuksAQPi/?utm_source=ig_web_copy_link

Fietsen zijn tegenwoordig ook prima te huur op IJsland. Er is zelfs een fietskaart van IJsland met een aantal gespecialiseerde bedrijven onderweg mocht je eens pech hebben. Benieuwd? Download deze hier!

Iets anders dan 1500 kilometer?

Heel goed mogelijk! Je kunt in Reykjavik fietsen huren om daar de mooie omgeving eens te verkennen. Bijvoorbeeld de Golden Circle (wel druk!) te fietsen en te kamperen of in guesthouses te slapen. Reken op dat rondje op zo’n 250 kilometer. Mooi te doen in een midweek dus. 

Ook op andere plekken is het mogelijk fietsen te huren. Bij het muggenmeer Myvatn bijvoorbeeld. Het rondje om het meer is zo’n 40 kilometer en de omgeving is volgens veel mensen het mooiste van IJsland! En dan heb je nog gespecialiseerde bedrijven die onder meer MTB tochten aanbieden, zelfs in het binnenland. 

Voor een groep die een privé reis met ons wil maken en die puur willen fietsen zijn we nu, samen met een IJslandse collega, die MTB reis aan het plannen. 

Op diverse locaties gaan we fietsen, uiteraard op de mooiste plekken.

Ook fiets je dan veelal over smalle paden, let wel, de wandelaar heeft altijd voorrang op IJsland! 

Mijn conclusie?

Fietsen op IJsland, ja! Mits je goede spullen hebt en veiligheid voorop staat. Zorg voor goede lampen en reflectoren en goede waterdichte tassen. Een spiegeltje op de fiets is ook handig, zodat je ziet wat er achter je gebeurt. 

Wil je dit doen, althans het ‘rondje’ en je hebt de tijd? Dan is het fraai en wat rustiger fietsen om vanaf Egilsstadir de oostkust te volgen via wegnummer 85. Een extra 300 kilometer waarbij je zeker een bezoek moet brengen aan het bijzondere Asbyrgi. Een prachtige kloof in het noorden met een zeer mooie camping.

Laatste nieuws

15 januari 2022
Een andere dimensie Veel mensen die met ons reizen in de zomer vragen ons met grote regelmaat of de winter op IJsland anders is, maar...
6 januari 2022
Plezier en adrenaline Nou hoor ik je denken, raften op IJsland kan dat? Daar had ik niet aan gedacht! Dat snap ik, maar deze ervaring...
27 juni 2021
Norðurfjörður Stel, je bent al jaren vrijgezel en denkt dat je nooit meer iemand tegenkomt waarop je verliefd wordt. Maar ineens kom je iemand tegen,...