Noorderlicht, een bucketlist ding.

Vrijwel iedereen die ik spreek heeft dit op een lijstje staan om af te vinken. Je kent vast die prachtige foto’s en filmpjes uit noord-Scandinavië wel. Dat wil ik ook zien! Maar helaas is een natuurverschijnsel niet iets wat zo vanzelfsprekend is als je een winterse reis noordwaarts hebt geboekt. Bewolking is funest, maar dat is niet het enige, je moet er zelf wel wat voor doen! Bij de open haard zitten en af en toe met een schuine blik eens door het raam kijken is niet afdoende. Er zijn apps, websites maar er is ook een ander ding waarop je kan letten. Daarover later meer, tips onderaan de pagina!

Foto gemaakt door onze vriend Elvar

Wat is dat eigenlijk, die Aurora Borealis?

Een eenvoudige uitleg over een complex iets. Zonnewind, nou dat spreekt wel voor zich lijkt me. Als er uitbarstingen zijn op onze zon van plasmawolken, worden er hele kleine deeltjes het heelal ingestuurd, alle kanten op. Deze deeltjes hebben een magnetische lading. Als ze in de buurt van onze planeet komen worden ze aangetrokken door de polen. De magnetische noord- en zuidpool. Ze geven zoveel energie vrij en komen in de buurt van de aarde in botsing met deeltjes in de atmosfeer. Hierdoor kunnen allerlei vormen en kleuren ontstaan die wij het noorderlicht noemen. Doordat die deeltjes naar de pool afbuigen krijg je vaak dat ‘dansende’ effect.

Mijn ervaring

Ik had al een aantal keer het noorderlicht gezien. maar echt veel meer dan een witte streep die door de lange sluitertijd van de camera groen werd was het niet, tot eind augustus(!) 2015. De groep die ik begeleidde was pas twee dagen op IJsland en we kampeerden op een vrijwel verlaten camping in de Golden Circle in zuidwest IJsland. Het miezerde in de middag maar in de avond klaarde het op, helder en koud was het. We besloten om de volgende ochtend vroeg naar Geysir te gaan dus we doken vroeg onze tent in. Een van de meiden wilde nog even een stukje lopen, om warm haar slaapzak in te gaan (tip!).

Prima, zei ik, veilig als IJsland is, maar zeg straks even bij m’n tent dat je terug bent.

Dat deed ze.

Ik ben terug en ik zie noorderlicht!

In no time stond iedereen buiten z’n tentje zich te vergapen. Het werd maar mooier en mooier. Groen, oranje, geel, alles passeert de revue. Ook allerlei vormen en het hield maar aan. Niemand uit die groep zal dit ooit vergeten inclusief mijzelf!

Foto’s gemaakt met de groep eind augustus 2015

Tips

Er zijn vaak tekenen, dat er noorderlicht actief is. Een streep dat op bewolking lijkt in een heldere nacht. Het lijkt alsof er een vliegtuig heeft gevlogen, zo’n streep. Als je je daar op focussed zie je vaak al wat beweging. Nu weet je in ieder geval zeker dat het kan gaan gebeuren.

Ook zijn er diverse apps om het noorderlicht te spotten. Het noorderlicht heeft ook een indexatie, de zogenaamde KP index. Hoe hoger het nummer dat er bij staat des te groter de kans!

Apps die ik gebruik zijn deze maar dit is ook een goede, beide voor IOS. 

Veður is de klimatologische dienst op IJsland. Naast een prima overzicht van het weer, inclusief buienradar, kun je ook wat makkelijker voorspellen waar je eventueel het noorderlicht kan zien. De site is zeer uitgebreid en ook in het Engels beschikbaar. Zelfs aardbevingen kun je hier op bekijken!

Nou duimen maar!

Laatste nieuws

15 januari 2022
Een andere dimensie Veel mensen die met ons reizen in de zomer vragen ons met grote regelmaat of de winter op IJsland anders is, maar...
6 januari 2022
Plezier en adrenaline Nou hoor ik je denken, raften op IJsland kan dat? Daar had ik niet aan gedacht! Dat snap ik, maar deze ervaring...
27 juni 2021
Norðurfjörður Stel, je bent al jaren vrijgezel en denkt dat je nooit meer iemand tegenkomt waarop je verliefd wordt. Maar ineens kom je iemand tegen,...