Walvis spotten

Walvis spotten op IJsland

Ik wil je, ook als je niet met ons reist, best wat tips geven. 

Mede door mijn ervaring op IJsland maar ook omdat ik vind dat je best even na mag denken over bij wie je wat boekt aan activiteiten. 

Eén van de belangrijkste redenen vind ik dat je beter het midden en kleinbedrijf kan steunen dan die hele grote organisaties. Waar overigens vaak de meeste aandelen in bezit zijn van Amerikaanse handelaren. 

Er zitten heel wat dollars in bepaalde IJslandse bedrijven.

Waar en met wie?

Als je naar IJsland gaat en je wilt walvissen zien heb je eigenlijk ongeveer 4 plaatsen die er om bekend staan. 

Husavik

De bekendste is Husavík in noord IJsland op 45 minuten rijden afstand van Myvatn. Het leuke dorp noemt zichzelf ‘the whale capitol of Iceland’, maar is dat terecht? Met een zekerheid van 98% zie je walvissen, dus de kans is aardig groot! Echter, de baai is enorm open en daarom vaart men wat vaker richting open zee. Standaard wordt er een middel aangeboden tegen zeeziekte. 

Ik heb diverse malen op zo’n boottocht gezeten en veel, erg veel, zieke mensen gezien. Niet echt fijn dus. Bovendien zijn er een aantal zeer grote en commerciële bedrijven waardoor het vaak druk is met boten als men wat heeft gespot. 

Reykjavik

Ook vanuit de hoofdstad gaan er boten de volle zee op. Ik kan het kort houden, ik heb nooit een walvis van dichtbij gezien op zo’n tour. De staff was gezellig, de boten goed maar groot en de versnaperingen prima. Maar een aanrader vind ik het niet.

Westfjorden

Indien je de westfjorden bezoekt kun je vanuit diverse plaatsen walvis safari’s boeken. De fjorden zijn over het algemeen wat rustiger en de kans dat je wat ziet is vele malen groter dan in de hoofdstad. Mocht je alleen de westfjorden bezoeken zou ik hier zeker een tour boeken.

Eyjafjörður 

Dit is het fjord waar de 2e stad van IJsland aan ligt. Er zijn diverse plekken waar je terecht kunt. Hoe noordelijker je gaat, hoe minder ver je hoeft te varen om walvissen te zien. 

Deze zitten namelijk meestal in de buurt van het eiland Hrísey. 

Mijn absolute aanrader is het familiebedrijf bij Hauganes. 

Lokale mensen, voorheen vissers, uit het dorp of omgeving. 

De baai is over het algemeen erg rustig, een verademing dus voor mensen die last hebben van zeeziekte. 

Bovendien zit er in dit dorpje een leuk restaurant waar je met je kaartje van de tocht een korting krijgt op het eten, waaronder een heerlijke ‘fish & chips’.

Tevens planten ze, net als wij bij Local Adventures, een boom voor iedere reiziger die met ze meegaat als milieucompensatie. 


Laatste nieuws

15 januari 2022
Een andere dimensie Veel mensen die met ons reizen in de zomer vragen ons met grote regelmaat of de winter op IJsland anders is, maar...
6 januari 2022
Plezier en adrenaline Nou hoor ik je denken, raften op IJsland kan dat? Daar had ik niet aan gedacht! Dat snap ik, maar deze ervaring...
27 juni 2021
Norðurfjörður Stel, je bent al jaren vrijgezel en denkt dat je nooit meer iemand tegenkomt waarop je verliefd wordt. Maar ineens kom je iemand tegen,...