Winters IJsland

Een andere dimensie

Veel mensen die met ons reizen in de zomer vragen ons met grote regelmaat of de winter op IJsland anders is, maar ook wat mijn favoriet is om te doen qua reis. Dat is moeilijk te beantwoorden want ieder seizoen op IJsland heeft wel wat. Alleen de maanden december en januari hebben wel erg korte dagen.

Maar vanaf februari worden de dagen al snel weer langer, langer dan in Nederland in elk geval! Ook is het weer vaak stabieler dan in de maanden die hier aan voorafgaan. Iets meer sneeuwzekerheid al zijn er ook serieus winters op IJsland waarin er nauwelijks sneeuw valt. Vooral in het zuiden waar het altijd nét wat warmer is dan in het noorden. Myvatn is bijvoorbeeld in de winter bijna altijd bedekt met een pak sneeuw.

Iets wat de sneeuwpret ten goede komt maar het ook lastiger kan maken voor je!

Weersomstandigheden

Toen we in maart 2020 onderweg gingen met onze winterreis lag er overal een mooi pak sneeuw. De watervallen waren bevroren vanwege koude weken ervoor. Wat een verschil met een reis die ik deed in maart 2018 toen we in het noorden de zeehonden nabij Hvammstangi opzochten.

Het was windstil, de zon scheen en het was een graad of 15! Maar eerlijk: dat heb ik ook niet meer meegemaakt, gelukkig maar, al was het wel lekker op dat moment natuurlijk. Je komt toch voor de winterse omstandigheden. Al was het wel mooi zoals je kunt zien hieronder.

Terug naar 2020, het jaar waarin we onze laatste winterreis konden uitvoeren. In 2021 wilden we zo graag, maar helaas was er het virus waardoor we alles hebben moeten annuleren. Daarom zijn we ook heel erg blij dat we dit jaar wel weer kunnen! De eerste en tweede reis zitten al vol en alleen maart is nog boekbaar.

Afgesloten wegen en bergpassen

Veel mensen die zelf op reis gaan, zonder een reisorganisatie dus, hebben logischerwijs een strak schema. Je wilt zoveel mogelijk doen en zoveel mogelijk zien. En soms is dat ook heel goed mogelijk! Maar het kan ook zo zijn dat er wegen of bergpassen afgesloten worden voor al het verkeer. Iets wat wij ook meemaakten onderweg naar Egilsstadir en daarna werd ook weg nr. 1 afgesloten naar Myvatn. Als je planning dan in de soep loopt en je hebt je vlucht terug een aantal dagen later is dat natuurlijk erg vervelend. Gelukkig konden wij ons schema wat aanpassen en hebben andere leuke dingen ondernomen en wat het belangrijkste was, we hadden de mooiste dag van de reis tijdens het sneeuwscooteren!

Watervallen

Hier moet je wellicht wat geluk voor hebben. Maar als het een tijdje koud is, dan vergaap je je hier werkelijk aan! Zelfs de watervallen die we in de zomer overslaan zijn nu de moeite waard. In de zomer natuurlijk ook, maar met de watervallen zoals de Gullfoss, Skogáfoss en Hengifoss om er maar eens een paar te noemen zie je al heel veel indrukwekkends. Soms zeggen foto’s meer dan… Juist ja 😉

p.s. Ik denk dat de Godafoss, tussen Myvatn en Akureyri in wel m’n favoriet is hoor!

Als je niet met ons op reis gaat

Vinden wij dat natuurlijk jammer, maar wat we je dan wel willen meegeven: plan niet teveel vooruit. Zeker in de winter is er altijd in de buurt wel een slaapplek. Activiteiten zijn ook vrijwel altijd een dag van te voren nog te boeken, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. En wat betreft kleding? Laagjes, je zult zien dat je vaak iets uit of aan moet trekken. Het is net die wind die opsteekt of gaat liggen. De zon die wel of niet schijnt. Op onze pagina van de winterreis staan nog wel wat tips en de paklijst zoals wij die voor onze reizigers hebben samengesteld. Maar jij kan en mag die ook gerust downloaden hoor.

Hopelijk weet je nu iets meer, wanneer je ook gaat: IJsland is altijd om verliefd op te worden!

Wat foto’s om af te sluiten dan maar?

Zouden we bijna nog vergeten dat het noorderlicht natuurlijk ook op je lijstje staat!

Maar daar schreven we al een blog over, vandaar.

Laatste nieuws

15 januari 2022
Een andere dimensie Veel mensen die met ons reizen in de zomer vragen ons met grote regelmaat of de winter op IJsland anders is, maar...
6 januari 2022
Plezier en adrenaline Nou hoor ik je denken, raften op IJsland kan dat? Daar had ik niet aan gedacht! Dat snap ik, maar deze ervaring...
27 juni 2021
Norðurfjörður Stel, je bent al jaren vrijgezel en denkt dat je nooit meer iemand tegenkomt waarop je verliefd wordt. Maar ineens kom je iemand tegen,...